Julemat til barn under 1 år

Julemat til barn

Julen nærmer seg med stormskritt, og du har kanskje begynt å tenke på hvordan du skal planlegge og organisere en jul med et barn i hus. Uansett hvilken julemat din familie har som tradisjon å spise til jul, så finnes det en god del mat barnet også kan kose seg med. Det er derimot noe julemat som burde unngås for de minste. Dette er fordi disse matrettene inneholder for mye salt, melk og/eller er kraftig stekt som f.eks. pinnekjøtt og ribbesvor. La oss gå gjennom det sammen.


Julemat til barn fra 6 mnd

Det er en del julemat og snacks et barn under 1 år kan spise. Alt handler om hva du tilsetter og hvordan forbereder måltidet. Det er derfor alltid en god ide å lage alt fra bunnen av, slik at du har en god oversikt over næringen du gir.


Julmat som kan gis, men du bør være litt obs på

Ribbe:

Ribbe er noe barn godt kan spise, det eneste du må være obs på er deler av ribben som er litt for godt stekt eller har mye fett f.eks. svor. Svor er både vanskelig å spise, og vanskelig for et barn å fordøye. Unngå dette, så gjør du både deg selv og barnet ditt en super tjeneste.

Hjemmelaget medisterkaker, kjøttkaker og kålrabistappe:

Det eneste du må være litt obs på her er mengden salt og melk/fløte du tilsetter i maten. Dette er to råvarer et barn på 6 mnd har vanskeligheter med å skille ut og tolerere. Barn kan også få litt luft i magen av kål, så hver forsiktig med mengden du tilbyr.

Rosenkål:

Rosenkål kan gi luft i magen, og er hard i konsistensen. Gjerne tilby råvaren kuttet opp i biter eller most med litt morsmelk eller en annen god fettkilde som smør eller kaldpresset olivenolje.

Surkål:

Hjemmelaget eller en økologisk surkål med bakteriekultur, kan gis i små mengder. De som er kjøpt kan inneholde mye sukker, så les innholdsfortegnelsen du vet hva den består av.

Grøt:

Hirse, havre og Grogro grøt uten melk kan fint gis til jul med litt kanel og smør på. Perfekt for de som nettopp har begynt med fast føde. Vår tradisjonelle risgrøt og rømmegrøt kan derimot utsettes til barnet er rundt 10 mnd.

Appelsin og klementin

Appelsin og klementin er noe ofte barn reagerer på, og kan gi et utslett rundt munnen. I de fleste tilfellene er dette helt ufarlig, og går over av seg selv. Hvis du ønsker å tilby disse godsakene til jul, er det alltid en god ide å starte smått med en liten bit av gangen.


Julemat barn under 1 år bør unngå

Det er dessverre noe mat et barn under 1 år bør unngå. Dette kommer av mengden salt, sukker og melk maten/råvaren består av, og hvordan barnet reagerer på det.Tips til julematen

Lag julematen fra bunn

Det er alltid et godt utgangspunkt å lage julematen fra bunn. Ved å gjøre dette, kan du selv bestemme innholdet og hvor mye det skal være av hver ingrediens. Det er også lettere å tilpasse konsistensen ut i fra utviklingen barnet går gjennom. Noen barn foretrekker at maten er jevnt most, andre vil gjerne ha litt biter.

Morsmelk

Tilsett gjerne litt morsmelk i matmosen du lager. Dette er en fint måte å introdusere nye smaker, samtidig som du gir noe som barnet liker og er kjent med.

Salt og salt mat

Et barn under 1 år har et umodent nervesystem som ikke har evnen til å skille ut overskuddet av salt slik som vi voksne kan. Julematen inneholder ofte en del salt, så pass innholdet når du lager mat fra bunnen. Det er ikke så mye som skal til for at maten smaker godt.


Jeg ønsker deg en riktig god jul og godt nytt år! Nyt tiden med familie og venner <3