Næringsstoffer som så langt har vist seg å støtte nevrologisk utvikling er protein, sink, jern, kolin, folat, jod, langkjedede flerumettede fettsyrer og vitamin A, D, B6 og B12 (1). Å forstå det komplekse samspillet mellom næringsstoffer og nevrologisk utvikling er nøkkelfaktor for å forstå at det er nødvendig å gjøre mer enn å bare anbefale en “sunn kost” til småbarnsforeldre.
Disse næringsstoffene får du blant annet fra matvarer som torsk, sei og kolje, egg, avokado, lever, brokkoli, sitrusfrukter, kakaopulver, bønner, linfrø, chiafrø, sesamfrø, gresskarkjerner, cashewnøtter, valnøtter og paranøtter. Vitamin D blir mest effektivt dannet når huden eksponeres for sollys.
En annen god grunn for å satse på kostholdet de første årene er at tarmfloraen blir etablert rundt 2-3 års alder og kosthold er en av flere faktorer som påvirker tarmfloraen (2,3)
En siste god grunn for å prioritere maten er at vaner og handlingsmønstre som dannes i tidlig alder kan vare livet ut. Helse og levevaner som etableres tidlig i livet har også vist seg å påvirke mulighetene til å lykkes i skolen og i arbeidslivet (4).