Mat prosessering: varmebehandling VS kaldpressingHar du noen gang tenkt på hvorfor barnematen i hyllen er eldre enn barnet som spiser den? Vel, det gjorde vi! Det at barnemat kan stå i en tørrvarehylle i mange år uten å bli dårlig, er et resultat av hvordan barnematen har blitt prosessert. Vi tar for oss spørsmålene: Hva er prosessering? Hva er forskjellen mellom varmebehandlet og kaldpresset barnemat? 

Prosessering 

Prosessering handler om hvordan du behandler råvarene i en produksjon for at produktet skal holde seg trygt og stabilt etter at det er laget. Dette gjøres gjennom en sterilisering prosess. Prosessen gjør maten vår trygg å spise, ved å fjerne mikroorganismer og bakterielle spor i maten vår (1). Dette er spesielt viktig hos barn, da de er sensitive for mikroorganismer (1). Det finnes mange prosesseringsmetoder der ute, men den som er mest kjent blant barnemat til den dag i dag er autoklavering (varmebehandling). 

Metoder 

Autoklavering (varmebehandling)

Autoklavering (varmebehandling) er en kjent prosesserings metode som ofte blir brukt i barnematindustrien den dag i dag. Ved å bruke denne metoden kan et produkt stå trygt i tørrvarehyllen, og ha en holdbarhet på flere år. Selv om dette kanskje høres ut som en god ide, er det flere ulemper. Ved å bruke varmebehandling som prosesseringsmetode mister produktet mye av sin næring, smak og tekstur. Mye av det vi gleder oss over i mat, blir borte. Dette er noe vi synes manglet hos mange barnematprodusenter, og valgte derfor å gå en annen vei, nemlig kaldpressing (HPP). 


Høytrykk prosessering (HPP, kaldpressing)

Høytrykk prosessering (HPP) er prosesseringsmetode GroGro bruker i dag. Denne metoden steriliserer produktet ved bruk av et høyt vanntrykk på utsiden av produktets emballasje. Dette gjør produktet trygt og gir fersk mat en litt lengre holdbarhet i kjøl. Ved å ta i bruk denne metoden blir det ikke noe kompromiss på hva våre barn faktisk fortjener. HPP bevarer nemlig smaken, teksturen og næringen alle barn trenger for å vokse og gro. 


Forskjellen mellom HPP og autoklavering

Slik lager vi GroGro

Bli med til fabrikken, og se hvordan vi lager vår smaksrike mat. Smoothie, måltid og grøt til barn

Lyst å teste ut ferdiglaget fersk mat til ditt barn? GroGro har 8 unike smakskombinasjoner du og barnet ditt kan utforske og kose dere med. Du finner våre produkter i Oda, utvalgte butikker rundt om i landet og på vår nettbutikk. 

Vi har smaksgaranti, elsk oss eller få pengene tilbake. 💛

Kilde: (1) Rapport fra University of Helsinki. “Overview on different sterilizations techniques for baby food” by Marjo Särkkä-Trikkonen, Hanna-Maija Väisänen, Alex Beck with others.