Fruktsukker- er det så ille som de sier?

 Fruktsukker- er det så ille som de sier?Kanskje har du fått med deg at fruktsukker har fått et veldig dårlig rykte de siste årene? Have fun with australian open prize money 2021. Spesielt fruktpurè til barn har fått mye pepper. Er vi i Gro Gro enig? Ja og Nei! La meg forklare.

Men, først vil jeg stille deg et spørsmål, snakker vi om frukt eller fruktsukker?

Frukt er en komplett råvare. Fruktsukker er et kjemisk molekyl som også kalles fruktose. Er det noen forskjell?

Ja faktisk! Dette er en av de største forvirringene akkurat nå.

Frukt i seg selv er noe av det mest magiske av mat vi kan gi til et barn. Frukt er laget av naturen, fra et frø som har hentet sin næring og kraft fra jorden, solen og regnet. Den er perfekt produsert og noe vi er laget til å spise, siden mange år tilbake.

Frukt inneholder fruktsukker, men også så mye mere. Fibrer, vitaminer, antioksidanter, sporstoffer og vann i en perfekt balanse.

Det er når vi bearbeider, prosesser og tilbereder frukten som vi tuller med naturen. Det finnes mer eller mindre tull, om du skjønner hva jeg mener? Noen prosesser ødelegger naturens magi mere enn andre.

Den fruktpurè som selges i tørrvarehyllen med lang holdbarhet har en kraftig dvs en mere tullete prosess, ettersom den skal være trygg over tid i romtemperatur. (Om du moser en fersk banan og lar den stå i romtemperatur i en boks, er det ikke mange dager før den blir dårlig.)

Ved produksjon av en fruktpurè kokes frukten over tid og bearbeides på en måte som gjør den steril. Problemet med dette er at frukten tapes på vitaminer, mineraler og sporstoff. Da er det ikke mye mere igjen enn fruktsukker.

I GroGro bruker vi en mindre tullete prosess når vi utvikler barnematen vår. I stedet for å koke frukten til den blir steril, kaldpresser vi maten. Først mikser vi sammen rå frukt, bær og grønnsaker og fyller dem på pose. Deretter kaldpresser vi posene så maten inne i posen blir trygg. Den får da en lengre holdbarhet enn fersk fruktmos, omtrent tre måneder i kjøleskap. 3 måneder i kjøl istedet for to år i romtemperatur som mye av den mat du finner idag. Kaldpressing gjør at frukten holder på både fibrer, vitaminer, mineraler og sporstoff, på en helt annen måte.

Så ja, fruktsukker er ikke noe vi trenger mye av, men det er viktig å huske på at det er en stor forskjell på fruktsukker (kjemisk molekyl) og en frukt. Bearbeidingen av frukten er avgjørende.

Har du spørsmål om frukt og fruktsukker eller kanskje om hvordan vi tar frem produktene våre. Skriv til oss på Instagram. Du finner oss på @grogronorge


Hilsen Malin