Jernrik velling

 

Jernrik vellingØnsker du å gi barnet ditt velling? Da er denne oppskriften et godt alternativ hvis du ikke ønsker å gi velling basert på hvetemel og melk. Her får du en glutenfri velling oppskrift som er naturlig rik på jern fra quinoa og gode fettsyrer fra bokhvete og kokosmelk.

Ingredienser:

Bokhvete:

Til tross for navnet er ikke bokhvete et kornslag, men en nøtt. Bokhvete er rik på mineraler, livsviktige aminosyrer og er lettfordøyelig. Alle disse faktorene gjør bokhvete til en perfekt ingrediens å tilføre i en nærings velling til barn. Nøtten er også glutenfri, som er perfekt for de som opplever allergi eller intoleranse for gluten.

Quinoa:

Som de fleste er klar over trenger barn en del jern og mineraler når de begynner med fast føde. Heldigvis er dette glutenfrie frøet rik på blant annet mineralet jern, kalsium, magnesium og folat. Perfekt råvare å inkludere til et barn i utvikling.

Kokosmelk og kokosolje:

Fra et barn er 6 måneder skal tilførsel av fett i et kostholdet ligge rundt 30-45%. Det er derfor viktig å tilsette gode og forskjellige kilder med fett i et måltid som blant annet kokosmelk og kokosolje.

Velling oppskrift:

(Tilsvarer en porsjon velling)

1 ss bokhvetemel

1 ss quinoamel (du kan mikse din egen mel i en blender fra vanlig quinoa om du ikke finner det i butikken)

1 1/2 dl kaldt vann

1 dl kokosmelk

1 ss kokosolje

Slik lager du velling

Visp bokhvetemel og quinoamel sammen med vann i en kjele. Kok opp forsiktig og rør om hele tiden. Hell i kokosmelk og kokosolje. Vellingen tykner etter hvert som den koker, så følg med på konsistensen. Tilsett mer vann eller kokosmelk om den blir for tykk. Ta kjelen av platen når du har oppnådd ønsket konsistens. Pass på at vellingen ikke er for varm før du serverer den til barnet.Kilder:

Naturlig glutenfrie kornsorter (bokhvete)

Naturlig glutenfrie kornsorter (Quinoa)

Anbefalinger for tilførsel av energi og næringstoffer til spedbarn